Lekárska fakulta UPJŠ má takmer 600 zahraničných študentov

03.01.2013 Košice

Košice 3. januára (TASR) - Lekárska fakulta Univerzity Pavla J. Šafárika (UPJŠ) v Košiciach má v zahraničí dobré meno a každým rokom stúpa počet záujemcov o jej študijné odbory. Pred dvoma rokmi mala 315 zahraničných študentov, v tomto školskom roku ich počet stúpol už na 589.

"Väčšina študuje v odbore všeobecné lekárstvo v anglickom jazyku - 484, a zvyšných 105 v odbore zubné lekárstvo v anglickom jazyku. Najviac študentov pochádza z Grécka (108), Izraela (95), Saudskoarabského kráľovstva (65) a Poľska (64), nasleduje Portugalsko (42) a Taliansko (37)," uviedla pre TASR PR manažérka fakulty Jaroslava Oravcová.

Medici pochádzajú zo 40 krajín vrátane Palestíny, Iraku, Iránu, Jordánska, Pakistanu, Afganistanu, Indie, Sudánu, ale aj Číny, Kanady, USA či Brazílie. Za štúdium v odbore General Medicine platia 10.500 eur za školský rok a v odbore Dental Medicine 11.000 eur.

Dekan LF UPJŠ Leonard Siegfried s potešením konštatoval, že škola zaznamenáva každoročný výrazný vzostup počtu záujemcov z cudziny už šiesty rok. "V tomto školskom roku tvorí počet zahraničných študentov až 28 percent všetkých študentov medicíny na Lekárskej fakulte UPJŠ. S takmer šiestimi stovkami študentov ich máme najviac v celom východoslovenskom regióne," dodal.

Zahraniční poslucháči medicíny majú možnosť bývania v ubytovniach na uliciach Popradská a Považská, väčšina si však podľa informácií fakulty rieši ubytovanie individuálne prenájmom bytov. Zimné prázdniny sa medikom skončili 1. januára, tento týždeň sa začalo skúškové obdobie.

Celkovo študuje na Lekárskej fakulte UPJŠ v aktuálnom školskom roku 2121 študentov. Pracoviská fakulty tvorí 17 ústavov a 40 kliník, výučbové základne má v 11 zdravotníckych inštitúciách.
 

Vyberte región